Typy i najcenniejsze odmiany grochu

Generalnie możemy wyróżnić takie oto typy grochu:

1). Groszek cukrowy – należy wiedzieć, że podobnie jak w przypadku groszku śnieżnego (o którym później powiemy), cały strąk jest jadalny, ale w przeciwieństwie do niego, groszek w środku może się rozwinąć, dopóki nie osiągnie tej samej wielkości, co nasiona grochu łuskanego. Strąk pozostaje soczysty, słodki i praktycznie pozbawiony łyka. Warto też wiedzieć, że nowe odmiany mają pulchne, soczyste strąki i zostały po raz pierwszy wyhodowane w latach 60-tych XX wieku, choć niektóre odmiany zostały wyhodowane już przed wiekami.
2). Groch łuskany – zwany również zielonym groszkiem, ogrodowym lub angielskim. Zbierzmy go wtedy, kiedy nasiona w strąkach będą całkowicie okrągłe, ale wciąż młode i delikatne. Należy wiedzieć, że niektóre odmiany produkują nieduży, słodki groszek zwany petit pois. Jeśli wolimy, możemy zostawić strąki na roślinie, aby dojrzały całkowicie i wyschły. Dodajmy też, że groch musi zostać namoczony przed gotowaniem.
3). Groszek śnieżny – należy wiedzieć, że francuska nazwa mangetout oznacza: zjedz wszystko, i informuje o tym, co powinniśmy wiedzieć na temat tego grochu – cały strąk jest jadalny. Musimy zebrać groszek na odpowiednim etapie – zanim groch w strąku stanie się zbyt duży lub strąki będą sztywne i łykowate.

A oto najcenniejsze odmiany:

1). Groszek cukrowy:

a). Sugar Sprint – ta odmiana ma praktycznie bezłykowe strąki i jest odporna na ciepło.
b). Cascadia – to niskie, kompaktowe rośliny z dużymi, ciemnozielonymi strąkami.
c). Sugar Star – jest to odmiana wczesna i silnie rosnąca, z ciemnozielonymi strąkami na zwartych roślinach.
d). Sugar Bon – to pyszne, słodkie strąki rozwijające się na zwartych roślinach.
e). Sugar Ann – to kompaktowe, krzaczaste rośliny z obfitym plonem chrupiących strąków.

2). Groch łuskany:

a). Strike – jest to odmiana jedna z najwcześniejszych, o średnio zielonym, aromatycznym groszku.
b). Dakota – jest to wczesny groch, szybko dojrzewający, z długimi strąkami słodkiego groszku.
c). Premium Early – jest to groch ze słodkim, średnimi nasionami w zwartej roślinie.
d). Caselode – to krótkie, dobrze upakowane strąki. Cukry wolno się zamieniają w skrobię.
e). Waverex – to odmiana petit pois o niedużym groszku i słodkim smaku.
f). Little Marvel – rośliny kompaktowe z tępymi, ciemnozielonymi strąkami wypełnionymi słodkim groszkiem.
g). Sprint – jest to wczesna roślina dająca aromatyczny, słodki, drobny lub średni groszek.
h). Feisty – produkują dużo wąsów i niewiele liści, co ułatwia ich zbiór. Warto dodać, że słodki groszek i smaczne wąsy, idealnie nadają się do dekoracji.
i). Spring – szybko rośnie, z ciemnymi strąkami, roślina wczesnego zbioru.

3). Groch śnieżny:

a). Little Sweetie – jest to wczesna, szybko rosnąca, kompaktowa odmiana z strąkami bez łyk.
b). Dwarf Grey – nieduża, wysoko wydajna roślina, odporna zarówno na zimno, jak i ciepło.
c). Snow Sweet – należy wiedzieć, że strąki pozostają delikatne i słodkie dłużej niż u wielu innych odmian.
d). Dwarf White Sugar – jest to odmiana szybko i obficie plonująca, słodka; delikatne strąki, które są bezłykowe, kiedy są zbierane wcześniej.

Warto też powiedzieć o tym, że groszek najlepiej spożywać najszybciej jak to możliwe po zbiorze, bowiem cukry zaczną się przekształcać w skrobię, kiedy tylko strąki zostaną usunięte z rośliny. Groszek śnieżny i cukrowy nierzadko muszą być nacięte przed ugotowaniem. Możemy to zrobić za pomocą ostrego noża, aby odciąć końcówkę a następnie odciągnąć włókniste łyka. Natomiast groch zwyczajny nie jest zazwyczaj łykowaty, chyba że pozostanie na roślinie zbyt długo, i w takim przypadku przed gotowaniem może być konieczne użycie ostrego noża dookoła krawędzi strąka. Groszek śnieżny i groch zwyczajny możemy spożywać gotowany lub surowy.

Jeżeli mieszkasz w dużym mieście, najwięcej roślinności masz okazję spotkać jedynie w parku https://www.legnicainfo.pl/2020/12/22584/.