Co należy wiedzieć o roszponce?
Jej zielone liście są bardzo odporne i mogą przetrwać porę zimową w większości obszarów. Roszponka, znana także jako roszpunka jadalna i roszpunka warzywna, rośnie jako regularna rozeta. Posiada łagodny, ale przyjemny i charakterystyczny smak, a liście – soczystą i maślaną konsystencję. Co możemy powiedzieć o siewie i przesadzaniu? Nasiona powinno się siać od wczesnej wiosny aż do wczesnej jesieni. Wybierzmy dobrze urodzajną, wilgotną glebę w otwartej przestrzeni, wysiewajmy grupami lub w rzędach co 10-15 cm. Roszponkę możemy siać partiami co 10-14 dni, jeśli myślimy o kolejnych zbiorach. Pamiętajmy o tym, aby w ciepłych obszarach zrobić przerwę od siania na około 4 tygodnie przed spodziewanymi wysokimi temperaturami i wznówmy po osiągnięciu najwyższych temperatur. W gorących warunkach roszponki szybko zakwitają. Czy roszponka nadaje się do uprawy w pojemnikach? Należy wiedzieć, że roszponka jest odpowiednim kandydatem do uprawy w pojemnikach i nierzadko stanowi część mieszanki do sałatek. Jej łagodny smak daje przyjemny kontrast w stosunku do pikantniejszych, ostrzejszych smaków innych liści, na przykład rukoli. A jak powinna wyglądać pielęgnacja? Należy przerzedzać rośliny, jeśli jest to niezbędne, a usunięte rośliny wykorzystajmy w kuchni. Gleba powinna być równomiernie wilgotna. W połowie pory jesiennej w chłodnych obszarach okryjmy rośliny, aby liście zachowały dobry stan przez zimę. I co możemy powiedzieć o czasie zbiorów? Zbierzmy całą rozetę, odcinając tuż nad poziomem gruntu. Pamiętajmy o tym, że roślina może odrastać i dać kolejną roślinę. Możemy wycinać pojedyncze liście w razie potrzeby, pozwólmy im dalej rosnąć. Należy też wiedzieć, że nisko rosnące liście wymagają dokładnego spłukiwania, aby usunąć z nich ziemię, ale używajmy delikatnego strumienia wody, żeby ich nie uszkodzić. Możemy przechowywać roszponkę przez kilka dni w plastikowym worku w lodówce. Jednak zewnętrzne liści szybko stają się śluzowate, więc lepiej jest wycinać tylko tyle, ile potrzebujemy na posiłek, i wykorzystać wszystkie zebrane rośliny od razu.
Te i wiele innych wspaniałych roślin spotkamy w większych parkach miejskich https://www.legnicainfo.pl/2021/06/ciekawe-miejsca-w-legnicy-park-miejski/
Oto najcenniejsze odmiany roszponki:
a). Macholong – ta odmiana jest odporna na niskie temperatury i bujna, z jasnozielonymi liśćmi.
b). D’ Olanda – jest to odmiana z dużymi liśćmi, odporna na choroby.
c). Bistro – szybko rośnie. Posiada głęboko zielone liście, aksamitną konsystencję i słodki, maślany smak.
d). Vit – niezawodna roślina o soczystych, świeżozielonych liściach.
e). Jade – jest odporna na wyższe temperatury, z wydłużonymi liśćmi.
f). Cavallo – jest to roślina o masie świeżych, ciemnozielonych liści.
g). Verte de Cambrai – odporna na zimno roszponka, doskonała do późnych plonów.
h). D’ Etampes – posiada okrągłe liście, które są bardziej płaskie niż inne odmiany.
i). Piemont – posiada duże, jasnozielone, łyżkowate liście. Roślina bujnie rosnąca.
j). Large Seeded Dutch – posiada szczególnie duże, bujne liście.