Kiełkowanie nasion – jak przeprowadzić je w sposób prawidłowy i jak przesadzać sadzonki do ogrodu, by uzyskać obfite i zdrowe plony?

Kiedy zbliża się sezon na sadzenie roślin w ogrodzie, wiele osób zaczyna planować, jakie rośliny się w nim znajdą. Dodatkowo bardzo ważną częścią planowania i przeprowadzania całego procesu jest zakup nasion, które trzeba wykiełkować, zanim posadzi się rośliny w ziemi. Zdecydowana większość roślin bowiem wymaga wykiełkowania, a następnie przesadzenia. Poprawnie przeprowadzony proces jest ważny dla zdrowia roślin i ich rozwoju.

Nasiona – jak je przygotować i jakie warunki im zapewnić?

Nasiona składają się przede wszystkim z twardej skorupki, embrionu i substancji odżywczych, które zapewniają mu siłę do kiełkowania. Nie wszystkie nasiona jednak to zrobią. Te, które są w stanie, określa się jako żywotne. Na żywotność nasion wpływa wiele czynników, a jednym z nich jest zużycie substancji odżywczych znajdujących się pod skorupką. W wielu przypadkach zostają one wyczerpane przed wysiewem i nasiono nie będzie w stanie wykiełkować.

Aby nasiona wykiełkowały, trzeba zapewnić im jednak do tego optymalne warunki. Kiełkować można je w różnego rodzaju pojemnikach – nada się niemal każdy. Ważne jest jednak, by pojemnik miał dziurki zrobione w dnie. Ziemia w nim powinna być stale wilgotna – najlepiej, jeżeli stopień wilgotności jest mniej-więcej taki sam przez całą dobę. Ziemia nie może być jednak mokra.

Kiełkowanie nasion to proces, podczas którego zużywają one o wiele więcej powietrza, intensywniej oddychając. Ziemia do kiełkowania musi być więc pulchna, nie może być ona ubita.

Przebieg procesu – jak kiełkować nasiona?

Proces kiełkowania nasion zaczyna się w momencie, kiedy wciągną one wodę, a kończy się wtedy, gdy sadzonki są już samodzielne. Poza dobrą wilgotnością i napowietrzeniem gleby powinno zwrócić się uwagę na czynnik, jakim jest światło. Niektóre nasiona wymagają dużej ilości światła słonecznego, a inne wymagają kiełkowania ich w ciemności. Jeszcze innym jest obojętne to, czy będą one wyeksponowane na słońce, czy też nie. Informację o tym można zawsze znaleźć na opakowaniu danych nasion.

Nasiona nie mogą być umieszczone zbyt głęboko w glebie – lepiej już posadzić je zbyt płytko. Kiełkowanie nasion wymaga od nich wiele wysiłku, a im głębiej będą się one znajdować, tym ciężej będzie im wzejść.

Dla planowania ogrodu ważny jest też czas, w jakim nasiona rozpoczną kiełkować, a ten różni się w zależności od gatunku rośliny. Warzywa kapustne zaczynają kiełkować często nawet dopiero po trzech tygodniach od ich umieszczenia w glebie, podczas gdy marchew, pietruszka, sałata i rzodkiewki zaczynają kiełkować bardzo szybko, w czasie od 3 do 7 dni.

Inne czynniki, na które warto zwrócić uwagę i które wyszczególnione są też na opakowaniu, to między innymi:

• Czas wysiewu
• Odstępy, w jakich należy siać nasiona
• Okres osiągania dojrzałości przez roślinę (czas, w jakim można ją zerwać w celu spożycia)

Wykształcenie się samodzielnych sadzonek i przesadzanie ich do ogrodu

Rośliny przesadzić do ogrodu można najczęściej wtedy, kiedy wytworzą one drugi zestaw listków. Wtedy uważa się, że są one sobie w stanie poradzić w normalnych warunkach. Podczas przesadzania trzeba być jednak bardzo ostrożnym.

Zanim przesadzi się sadzonki, gleba w pojemnikach, w których wyrosły, musi być wilgotna, a podczas przesadzania powinna być ona nietknięta, tak samo, jak korzenie. Najlepiej więc przesadzić rośliny wraz z pewną ilością ziemi – nie wolno oczyszczać z niej korzeni, które łatwo by było podczas tego uszkodzić. Ważne jest, aby wkopać sadzonki na tę samą głębokość, na jakiej znajdowały się, rosnąc w pojemniku. Dobrym pomysłem jest również zasianie trawy, na której możemy potrenować hodowlę https://www.infowloclawek.pl/2022/02/trawa-na-kazde-warunki-terenowe/.

Wiedza na temat tego, jak kiełkować nasiona w sposób prawidłowy i jak potem przesadzać sadzonki, jest bardzo ważna, gdyż tylko dzięki poprawnie przeprowadzonej procedurze rośliny będą się prawidłowo rozwijać, zapewniając obfite plony.